torsdag, augusti 04, 2011

Funderar

Sitter och spånar i hur maten egentligen ser ut i skolorna? Vad får dina barn för mat i skolan egentligen? Får dom halvfabrikat och genmanipulerade tomater? Eller får dom hemlagad mat från grunden och grönsaker efter säsong?

4 kommentarer:

 1. Jag har lagat skolmat i över tre år & kan ju säga att det är pengarna som styr.
  Få är de kommuner som är villiga att betala för ordentlig mat.
  Ännu värre blir det nu när Sodexho håller på att ta över hela Stockholm.

  SvaraRadera
 2. Vi fick en ny kock på vårat dagis i Januari. Det personalen ville var att få någon som lagade mat från grunden samt ekologiskt. Då fick vi Björn. Och han bakar bröd, gör egen sylt, fixar å grejjar och komponerar helt underbara menyer. När man läser vad barna ätit på dagis kan man tro dom är på finaste restaurangen. Dagisfröknarna säger att det aldrig doftat så gott i huset som när Björn började. Den förre kocken gjorde mest halvfabrikat.

  SvaraRadera
 3. MEN, från början var barna skeptisk..det smakade ju faktiskt mycket om Björns mat. Dom var ju van vid nåt som smakade lite si och så. Nu fick dom en smakupplevelse. Tog lite tid, men nu verkar alla barn bara älska Björn och hans mat. När han går förbi dagiset så skriker ungarna: Björn, kom hit och laga mat ;). Har själv sett det en gång. Det var kul.

  SvaraRadera
 4. Lagar du mat i Stockholm? Hur ser det ut, har du möjlighet att själv laga maten eller MÅSTE du köpa halvfabrikat? Oftast brukar det räcka med ett litet samtal och förklara för chefen varför man vill laga maten från grunden, jag vet att ekonomin styr mycket. Jag har själv arbetat med matlagning för barn i skola och förskola i massa år. Fast om man tar tillvara på allt överskott och utnyttjar allt så blir det ofta inte dyrare att laga maten från grunden. Det gäller att lägga upp en fin kalkyl för cheferna så dom förstår. Förklara för dom varför det är så viktigt att man får laga sin mat och inte bara värma maten.
  Nettan, oftast är barnen skeptiska från början. Samhället ser ut så idag. Halvfabrikat i skolan och sedan halvfabrikat eller snabbmat hemma för att föräldrarna arbetar så sent att dom inte hinner laga mat. Därför har det varit så viktigt för mig att laga maten från grunden för att barnen åtminstone i skolan ska slippa ala tillsatser, e-nummer m.m. Som det ser ut nu är grönsaker genmanipulerade och i maten är det mer tillsatser och förtjockningsmedel än ren råvara. Tänk dig tomater som fått en liten fiskgen i sig för att dom ska klara kylan bättre tex. vad händer när en fiskallergiker får i sig den? Nja förmodligen ingenting för att det är borta redan men ganska äckligt, eller hur? / Maria

  SvaraRadera