söndag, juni 13, 2010

Jämställdhet??

Det pratas mycket om jämställdhet.. könen ska vara lika mycket värda, göra lika mycket av allt, dela allt m.m. Jag håller med när det gäller löner lika värde.. Samma utbildning och erfarenhet= lika lön, kvinna- man = lika mycket värda!

Men hur tänks det egentligen? Män ska vara hemma med barnen, dom ska gråta, vara mjuka, älska, dra barnvagn, sticka och sy kläder till barnen. Men vem säger ni till när ni vill ha renoverat hemma? Vem är det som får ta dom tunga sakerna till förrådet, vem får rensa avloppet?

Nu säger jag inte att det är så hos alla. Absolut inte. Här hemma är det jag som rensar avloppen, Mange fixar elproblem och klipper gräs, gör det tunga. Till andra saker anlitar vi folk om vi känner att vi inte vill lägga energi på det.

Men hos många är det mannen som gör det tunga arbetet och sen ska det vara jämställt.

I skolan får killarna inte säga hora till tjejerna men tjejerna kan skrika bög till killarna hur mycket sdom vill.
Nu tycker jag absolut inte att det är ok att kalla tjejer för horor men jag tycker absolut inte att det är ok att kalla en kille för bög en hel termin heller. När en kille kallar en tjej för Hora får killen direkt höra att det är fel fel fel.. Men vad som hänt innan är det absolut ingen som tar reda på. Ingen säger till tjejen att det är fel att kalla killen bög...

Jag är ju lite gsammaldags och håller mig till saker jag klarar av.. jag fixar att laga mat, hålla tider, ta hand om barnen hålla ordning och reda på hemmet, fylla i almanackan.. byta glödlampa, meka med bilen, ja allt sånt som jag helt enkelt klarar av, det gör jag.

Mange gör allt som han tycker om att göra och det han orkar efter alla sina timmar på jobbet varje vecka.. men jobbet är han ju bra på och gillar. Resten det lejjer vi bort. Eller så skiter vi i det helt enkelt.

Jag anser också att om jag säger fula ord till någon eller är dum mot någon så hoppas jag och räknar med att personen ger tillbaka.. Så skulle jag kalla någon man väldgt fula ord eller om jag skulle slå en man.. ja då räknar jag med att jag får igen. Men som det ser ut i dagens samhälle så skulle jag som tjej kunna prata mig ur situationen ganska enkelt om det inte finns vittnen.. ja även om det finns vittnen.. För en tjej, ja hon ska klara sig från allt. en kille kan ju bara vara dum och dom säger ju saker bara för att vara elaka...

Jämställdhet?? Ja.. bra ibland och jävligt kass ibland.

2 kommentarer:

  1. Att det skulle vara ok och kalla killar bög , er oacceptabelt här hemma, man ska behandla andra som man sjäv vill bli behandlat.
    Skulle nån skrika och gapa åt mig skulle jag inte heller acceptera detta , och skulle nån slå mig skulle jag aldrig aldrig slå tillbaka, ev vända andra kinden till,men helst av allt hade jag nog bara gått därifrån, våld reder allt ut nått, inte heller skulle jag skrika, tillbaka jag skulle gå hem och reda ut det ...
    dagen efter , smälta allt....

    SvaraRadera
  2. Precis Monica, jag kan bara hålla med. Jag skulle också gå därifrån men om jag mot förmodan skulle provocera någon, jag tror att alla som känner mig vet att jkag är den fredliga typen.. men skulle jag ändå provocera så räknar jag med att få igen. Det måste man nästan räkna med. Sen med hora bög.. ja det är tyvärr så det fungerar.. inget är för mig acceptabelt att säga till nån annan, det är precis lika dumt. Men om någon säger hora till en tjej för att hon sagt bög till honom så är det killen som gjort fel, det är honom lärare och föräldrar ger sig på. En tjej klarar sig undan det dom vill.. Tyvärr så ser det ut så.. Killen ska dessutom vara cool och inte ta åt sig så då kommer det inte fram om ingen hört. Egentligen var det jämställdheten jag ville åt. Varfrö tvinga killar att göra saker? Om dom vill själva ja absolut. Men varför ska samhället bestämma hur man ska göra och vara? Kan man bara inte få välja lite själv?

    SvaraRadera