söndag, januari 10, 2010

Söndagmorgon!Godmorgon,

Tack för alla råd tips och stöd efter vad som hände i fredags.

Jag har tagit till mig och lyssnat.

Jag måste bara säga att jag tror inte på straff.. Jag tänker inte ta av honom data eller telefon eller så.. utan det tror jag bara kan förstöra. Jag vill inte skrämma honom till att göra rätt utan jag vill att han ska förstå vad som är fel. Vill inte att han ska göra rätt för att han kanske annars blir av med datan eller annat.. jag vill att han gör rätt för att det är så man ska göra.

Jag är nu istället benhård på tider.. eller det är jag väl alltid egentligen.. han är bra på att passa tider.
Han sover verkligen inte borta.. Dessutom när han säger att han vill sova borta ringer jag till den andra mamman för att kolla hur hennes son gör..
Han bor hos sin pappa på helgerna så där är det lite slappare och han gör lite vad han vill när han är där. Men.. när jag ringer mamman ringer hon genast upp och ser till att killen går hem. Då får A skämmas för att jag ringer runt.. japp han gör det-. Han skäms som en hund när jag ringer andra föräldrar.

Jag ringer honom ca 1 gång i timmen för att kolla var han är och vad han gör.

Jag pratar ihjäl honom angående vad han gjort..

Straff tror jag inte på helt enkelt..

Vad tycker ni om det? Straff eller inte? Hur gör ni?

11 kommentarer:

 1. Men.. Nu förstår jag inte riktigt. Tider/samtal mm är ju också en slags straff. Min unge hade blivit skogstokig om jag höll på så.

  Jag tycker nog att sanning och konsekvens är en del i uppfostran. Håller inte ungen avtalen man har så måste man, som förälder ta till "hårdare" metoder. Då tycker jag att straff som telefonförbud, utegång mm, är bra att ta till.

  Ärligt sagt Maria, din son är 14-år och har redan smygsupit, stulit och röker. Det är det som kommit fram. Vad tror du hänt som du inte vet. Förmodligen en hel del. Skulle min son vara så avacerad vid den åldern skulle 1års utegångsförbud varit minimum. Sen spelar det ingen roll vad jag gjorde i den åldern.

  Ja.. Jag har höga krav på mitt föräldrarskap. Och det ska mina barn alltid veta. Jag sätter reglerna. Jag är vuxen. Och jag vill att mina barn ska hålla sig borta från skit. Fattar de inte det så är det mn plikt att lära dem det.

  Pratar med mina barn gör jag ständigt. Innan saker har hänt. När det händer ändå så får de stå för sitt handlande. Basta!

  Jag måste få fråga dig.. Behöver inte ens Andre be butikspersonalen om ursäkt?

  Mallaförvånadbralla

  SvaraRadera
 2. Malla,

  Tider sköter han alltid och är väldigt bra på.. tiderna är en slags struktur som ska följas, det är reglerna i hemmet, Tider och läxor, att vara hemma till middag som serveras varje dag kl 17.30-18.00 någongång är också viktigt, det är då hela familjen är samlad och det finns möjlighet att prata genom dagen, veckan och annat som är viktigt.

  Supa, röka och snatta har han gjort och dom konsekvenserna får han ta. Han får inte sova borta, han ska vara hemma 24.00 alla helger och 21-22 på vardagar beroende på hur mycket läxa som är den veckan/dagen. Jag skiter i när andra ungar ska vara hemma, min unge är hemma 24.00.

  Straff som att ta data, telefon m.m. det tror jag inte alls på.. Att göra rätt gör man för att sånt är livet, man måste följa regler och lagar, man måste göra vad som är rätt i samhället som man faktiskt lever i. Så gör vi vuxna och det måste även en 14 åring göra. Men att följa regler för att man annars blir av med data eller telefon.. nej det tycker jag inte. Min unge ska göra rätt för att man inte stjäl, super eller röker.

  Straffet för honom är hårt nog att få polisanmälan och gå till Soc. Det tycker jag är mycket bra!! Vi har gått på ungdomsverksamheten förut och det gör jag gärna igen.
  Det är straff nog för André att gå dit!

  Butiken har vi varit i och han har bett om ursäkt, tyvärr var personalen inte så mottagliga.. nästan som att dom bara ville att vi skulle gå. Trist.

  Kan nog inte säga att André är särskild avancerad mot för vad andra ungar är.. försvarar nu absolut inte hans handlingar. Han har gjort fel och han lider det tycker jag är bra!

  Jo.. vi pratar om rätt och fel och har gjort sedan han var liten. Sedan han var år har han fått be om ursäkt då han gjort fel och han har alltid alltid hört och vetat vad som är rätt och fel!

  Känns lite osm du tycker att jag inte lär honom rätt och fel?? Är jag en slapp förälder? Slappare än andra?
  Känns som du tycker det är mitt fel allt som hänt?
  Hoppas jag känner fel :)

  André är en unge som får uppfostran från 2 håll.. 2 olika och jag gör alltid vad jag kan för att lära honom vad som är rätt och fel. Sen att han går igång på adrenalinkickar.. han är en typisk tonåring. Får bra värderingar hemma enligt mig eller vad jag tror och tycker iaf..

  Kanske är jag fel ute?

  SvaraRadera
 3. Hej Jag tycker inte du ska ta åt dig att det är ditt fel du gör vad du kan i långa loppet kommer det att ge positivt utslag även om det inte syns nu.mina grabbar har smakat alkohol blivit dåliga ,det var ingen ide o skälla o gnälla dom tyckte det var straff nog att må så dåligt efteråt.
  det har inte hänt fler gånger o ja philip röker han vet vad jag tycker han får inte röka hemma,
  om ett år är han myndig.
  Det straff philip har fått är utegångs förbud när han under en tid passade tider väldigt dåligt
  men nu går vi halva vägen var jag frågar honom vilken tid han tycker är bra så kompromissar vi. nu är ju han snart 17 så det är ju lite annat men jag tror nog på det du redan gör.
  Han kommer att tacka dig om några år för att
  du alltid ställde upp för honom vad han än gjorde. o glöm inte att vi har inte valt barnen dom har valt oss ; ) kram Gunilla

  SvaraRadera
 4. Ja tänk vad barn är olika.. André får vara hemma och hjälpa till mera.. jag kallar det iunte straff eller utegångsförbud utan att det är såhär vi gör här hemma.. vi hjälps åt med saker och innan man gjort sitt går man inte ut. Han förstår att det blivit lite hårdare tyglar.. sen är han ångestfull för allt och det tycker jag är nog. Förstår man att man gjort fel och mår dåligt över det behöver jag inte göra ytterligare för att han ska må dåligt. Nu äör vi klara med den saken tills polisanmälan kommer och soc hör av sig. Då får vi ta det. Vi har pratat om det och han skäms och förstår. Jag som mammma måste lita på att han inte gör om det.

  Nu är han from ett tag igen.

  Tror inte heller att det är fel utan jag känner vad jag kan göra och vad som behjövs för mina barn.
  Det tror jag alla föräldrar gör. Ibland behöver man ta till straff som telefon och dataförbud eller utegångsförbud för att dom ska förstå. För vissa barn räcker det med skammen och allt som kommer till och det är då nog. André vet vad som är rätt och fel mycket väl.
  Nu får han ta koncekvenserna när dom kommer från myndigheterna.

  Spännande ämne tycker jag att det är.

  Sen vet jag ju inte mer än vad jag får höra eller ser honom göra.. Kanske finns andra som vet mer om André än vad jag vet men då får dom berätta det för mig innan jag kan göra något.. Det är ju lättare för andra att se vad han gör än vad det är för mig, jag kan ju bara hoppas att jag får veta allt.

  SvaraRadera
 5. Citat:Jag måste få fråga dig.. Behöver inte ens Andre be butikspersonalen om ursäkt?

  Ja mallanbrallan jag tycker du redan har dömt Mia här! " inte ens " men du kanske skrev fel?

  Tänk mallanbrallan om din/dina ungar faktiskt gör något fastän du har den ultimata uppfostran och bestraffningen? Hur gör du då?
  Och skriva "redan" testat röka och dricka? Ska upplysa dig om det är inte ett dugg konstigt. Tonåringar testar det hör till!!
  / Veronica

  SvaraRadera
 6. Ojojoj..

  Nej Maria, jag tycker nog inte du gör fel. Den värderingen har inte riktigt jag. Jag svarade på vad du frågade.

  Gunilla, jag förutsätter att alla föräldrar gör i enlighet med vad de själv tror på. Och alla gör olika, men alla har nog samma kärlek och omtanke om sina barn. Och jag vet att Maria älskar sina barn och vill deras bästa. Men det har jag aldrig uppfattat att diskussionen handlade om. Eller har jag uppfattat hela saken fel?

  Maria, du kan bara göra enligt din övertygelse. Men nu frågade du i flera led och jag svarade av flera skäl. Inte minst för att vara ett stöd för dig som förälder. Och då kan jag inte diskutera utifrån annat än vad jag vet och kan.

  Veronica. Sorry, jag kan inte stå för hur du tolkar vad jag skriver. Ja.. Jag tycker det är ett minimum att barnen ber alla berörda om ursäkt när de ställer till skit. Och anledningen till varför jag frågade var bara att jag inte känner Maria som en så´n mamma/person som skulle skita i en så´n grej. Därav min förvånade fråga.

  Jag har ingen ultimat uppfostran.. Det finns massor av saker som jag arbetar med varje dag, för att bli en bättre mer genomtänkt förälder. Ändå är vårt liv kaos allt som oftast. Dessutom har jag redan gått igenom tonårstid med ett av mina barn. Så jag är inte helt oerfaren.

  Och du får tycka och tänka vad du vill men att vara 14 och testa så´nt är tidigt. Och vad menar du med att testa? Var och varannan helg supa och var och varannan dag att röka är inte frågan om någon testing. Det är ett mönster.

  Vad säger du om ungarna kommer hem och knarkar på lite på lör/sön!?! Äsch.. De testar bara.. Eller?

  Jag fördömmer inte, det är inte min stil. Och det leder sällan till några förändringar. Men nu hade vi en diskussion.. Trodde ju jag då..

  Och ja.. Jag tror att ju vildare ungar man har dessto tydligare regler..

  Och jag vill inte trampa någon på tårna. Trodde diskussionstaket var högre.. Sorry!

  Pok

  Mallahurblevdethärnubralla

  SvaraRadera
 7. Malla, Veronica och Nilla, intressant att se olika syn på allt tycker jag. alla har vi våra sätt för att vi har olika barn och olika ungar :) Jag ser fortfarande det här som att vi pratar ur vår syn på det hela, jag ville höra era åsikter och är glad att jag fått höra hur ni ser på det. Tar absolut inte illa upp eller ser något dåligt i något någon av er skrivit. Som sagt.. jag gör vad jag kan och ser till min sons behov och det gör jag bra tycker jag.

  André dricker vad jag vet inte var och varannan helg och det har ju inte du sagt heller Malla utan du pratade nu om allmänt hoppas jag.

  Vea du har ju en helt annan situation och jag förstår precis vad du menade med ditt inlägg. Nilla, du har ju 3...

  Tycker att det är roligt att se nya infallsvinklar på allt!

  Så fort man skriver tonåring kommer många synpunkter och tankar.

  Vad tycker ni alla om ifall det kommer fram att andra vuxna vet att min son dricker mer än jag vet men inte talar om det för mig?

  SvaraRadera
 8. Jag ser att lätt kan tolkas som om jag, inget annat gör än straffar mina barn. Så är det inte. Jag kommer knappt ihåg när jag straffat någon av dem. Öppen kommunikation har funkat för det allra mesta. Och än så länge. Funkar inte det på mina yngsta så kommer jag lätt omvärdera. Det viktiga är inte, för mig att ha rätt, utan att göra rätt för var och ett av mina barn. De är ju trots allt sina egna personligheter och uppfostran måste anpassas efter det.

  Nej Maria, jag menade inte att A drack var och varannan helg. Precis som du tolkade det så menar jag generellt. Jag har ingen aning om din sons dryckesvanor. Men har någon vetskap och det skulle vara så illa och inte informerar dig så tycker jag det är för jävligt. Annars tycker jag det är var och ens sak att själv hålla koll på sina barn. Du vet sen tidigare vad jag tycker om "småskvaller".

  Dock tror jag att man måste vara medvetan om att ungarna gör ungefär 10 ggr så mycket skit som man, som förälder inte vet om. De gånger de åker fast eller blir påkomna är ju en av 10 typ... Här kan man ju gå till hur man själv var som tonåring. Det är ju inte så att de "råkar" åka fast varenda gång de gör något skit. Tvärt om! Tror ju jag då... ;-)

  Jag tycker också det är viktigt att diskutera ämnet tonåringar. Dels förändras ju förutsättningarna hela tiden. De som växer upp i dag har helt andra förutsättningar än vad jag hade. Tänk bara på vad internet har förändrat tex drogtillgänglighet. Och i det så kan man diskutera och lära sig mer och få nya infallsvinklar. Så tänker jag.

  Och som vän till dig Maria, tänker jag att det är viktigt att du vet våra olika åsikter och att du trots det vågar söka stöd, hos oss om det blir värre. Ett föräldrarskap kan bli jävligt betungande om man står helt ensam. För målet är ju inte att trycka ner någon. Utan att allas våra barn ska växa upp till lyckliga, välartade vuxna. Det målet har vi faktiskt gemensamt, hur olika vi än väljer att "vandra" vägen innan. Och, enigt mitt synsätt så är vi alla kompetenta att vara det stödet, just för vi vågar diskutera och för att vi alla har förmågan att se skillnad på person och sak. OCH för att vi känner dig/din son och bryr oss. Det är inte en en "generell" tonåring vi diskuterar. Det är en person som vi alla bryr oss om, dvs A.


  Pok

  Mallastädbralla

  SvaraRadera
 9. Citat:Och du får tycka och tänka vad du vill men att vara 14 och testa så´nt är tidigt. Och vad menar du med att testa? Var och varannan helg supa och var och varannan dag att röka är inte frågan om någon testing. Det är ett mönster.

  Vad säger du om ungarna kommer hem och knarkar på lite på lör/sön!?! Äsch.. De testar bara.. Eller?

  Svar:
  Du skriver ju mot dig själv hela tiden! Det går inte att missförstå det du skriver. Du skriver om en fjortonåring som super och röker var och varannan helg. Du ser ett mönster? Vems mönster? Vems unge skriver du om?

  Ja nu är det låg diskution tycker jag. Frågar du mig vad jag skulle tycka om mitt barn kommer hem och har knarkat på lite på lör/sön?
  Du är ju bara för mycket faktiskt!Du är snabb och dömma och spotta ut dig den ena "kloka" ordet efter det andra. Och sen tro att jag tycker knark är ok? Hur fan kan du bara ställa en sån fråga??
  Vet inte vilken värld du lever i men jag står fortfarande för att vara 14 bast och testa är inget konstigt. Men testa i din värld verkar ha en annan innebörd.

  /Veronica

  SvaraRadera
 10. Veronika

  Jo.. Uppenbarligen så går det att missförstå vad jag skriver. Du har ju gjort det!

  Jag förstod nog att frågan "Vems 14-åring?", skulle komma.

  Jag diskuterar bara André i de fall där Maria utlämnat hans göranden på bloggen. Några andra uppgifter har inte jag. Vi har liksom, inte ens samma umgängeskrets.

  Det är ju en hel del vid det här laget. Och ja.. Jag tycker att André "hamnar i mycket", utifrån Maria berättelser.

  Men jag skriver också om generella 14-åringar. Om hur man sätter gränser, var man ska sätta gränser, straff eller inte.. Hur resonerar ni och varför. Du tycks inte uppftta det, utan börjar härja om vad jag känner/tycker och tänker...

  Och jag har faktiskt svårt att förstå hur cigg och alkotestandet är mer accepterat än knarktestande. Allt är ju lika olagligt när man är 14-år. Men frågan är ju klart intressant. För svaret tycks ju ändå bli att vi alla har gränser för våra barn. Frågan är bara vilka gränser?

  Jag respekterr din åsikt.. Och hoppas du kan göra detsamma med min.

  Pok

  Mallatyckerdiskusionenbörjarblilöjligbralla

  SvaraRadera
 11. Jaa.. här kan man ju tydligt se att missförstånd är lätt i skrift. Jag har läst alla era kommentarer och tar till mig från båda. Tycker att ni båda har både rätt och fel.. inte fel när det gäller er och era barn men det passar inte våran familj och min son. Många saker är bra och jag tänker till.. kanske blir det ändring även i min syn på saker om det passar här.

  Det är svårt med det här ämnet och känsligt eftersom alla har olika värderingar.

  Nu har vi landat här hemma och vi är på väg mot en förbättring förhoppningsvis!

  Men det ni säger här.. tar kjag som sagt till mig delar utav.

  SvaraRadera